Kako vaspitati malo dete

Sigurno ste makar jednom prisustvovali onim jako ružnim situacijama po supermarketima kada malo dete počne da divlja i histeriše zato što mama ili tata odbijaju da mu kupe nešto. I moguće je da ste mučno posmatrali slične dogodovštine u javnom prevozu. Neki od nas se u takvim trenucima obično sete one naše tradicionalne izreke da je batina iz raja izašla, dok drugi prosto zaključe da dete nije vaspitano kako treba.

Zato je najbolje početi od samog rođenja. Dete se prvo disciplinuje hranjenjem. Odmah po rođenju treba dojenje rasporediti na svaka tri sata, ne da bi se tako malom detetu dokazivalo ko je glavni u kući, već iz prostog razloga što između hranjenja može da spava neometano cela tri sata, a zatim kada je zdravo jako gladno, kako se to kaže, valjano sisa. U ista ova tri sata majčine grudi se potpuno pune mlekom tako da se oboje navikavaju na ovaj ritam. Davanje detetu da sisa kad god mu padne na pamet je loše iz više razloga. Prvo, povući će par puta, pa će zaspati, i to će tako trajati unedogled. Niti će imati ritam spavanja, što je strahovitno važno za rast u prvim danima, niti će valjano jesti. O majčinim grudima da ne govorimo. Žena mora da ima pravilan ritan praženjenja mleka i zato se grudi prazne potpuno posle svakog podoja, a za sledeća tri sata se ponovo napune.

Na ovaj način od samog početka života usvaja se prirodan ritam i nekih šest meseci kasnije beba sve manje sisa noću i privikava se na dnevno/noćni ritam. Sledeći prirodan korak jeste da svoju bebu kupate u rano veče i odmah je stavljate da spava. Nikakvi dragi gosti nisu dozvoljeni u kući posle 8 uveče i mora da se zna da je bebin odmor i san najvažnija stvar za vašu porodicu. Jednog lepog dana ponovo ćete imati svoj društveni život, ali ako ove početne dane svog deteta žrtvujete zarad sedeljki sa rodbinom i prijateljima, kasnije možete i da zažalite.

Sledeća greška koja se često čini u tim početnim godinama je davanje detetu hrane, a naročito slatkiša upravo u vreme kada ne treba da jede, a zatim slede one mučne situacije u doba obroka kada se majke dovijaju da nahrane dete redovnim obrocima. Lek za ovaj problem je jako jednostavan. Nemojte malom detetu davati bilo šta procesirano, što se prodaje u prodavnicama u kesicama ili kutijama. Spremajte prirodnu hranu i hranite dete samo u doba obroka. Ukoliko odbija da jede, nemojte se nervirati. Sklonite hranu i ne dajte mu ništa do sledećeg obroka, za koji će biti zaista gladno.

I ne zamenjujte vaspitanje televizorom ili računarom. Tih početnih pet do deset godina ima samo da prolete pred vašim očima i imaćete već psihološki potpuno formirano stvorenje ispred sebe. Zato nemojte propustiti te godine da svoje dete vaspitate tako što ćete ga učiti suštini. Pored redovnog spavanja i hranjenja, provodite vreme napolju, po svakom vremenu i istražujte zajedno. Nemojte da se fokusirate na razgovore, već na akcije, jer su to sećanja koja će dete nositi u sebi celog života.

Na ovaj način, neosetno, ali vrlo suptilno vaspitaćete svoje dete na najlakši, ali i najuspešniji mogući način.