Kvalitetne i interesantne knjige za čitanje u zimskim noćima

U vreme kada se knjige generalno govoreći jako slabo čitaju, klasici polako padaju u zaborav, a najčešća popularna izdanja jesu praktično slikovnice za odrasle i to u formi kolekcija fotografija neke slavne ličnosti, slavne po svojim zaslugama u oblasti pop-kulture, a ne zbog nauke ili tehnologije; ili još češće priručnici za šminkanje, jedan pisac se posebno izdvaja kako brojem prevedenih i prodatih primeraka svojih dela, tako i kvalitetom svog literarnog izražavanja.

Teri Pračet koji je preminuo pre nekoliko godina iza sebe je ostavio fantastičan opus serije romana o Disk-svetu. Iako su napisani u formi akcionih, komičnih, ali vrlo mudrih dela, ove knjige mogu da čitaju i deca od deset, kao i deca od devedeset godina starosti. Njegov stil je pitak, mašta mu je fascinantna, a svojim znanjem je pokrio maltene sve oblasti ljudskih vrhunaca filozofije, religije, tehnologije, kosmologije ili bilo čega što može da vam padne na um.

Na Disk-svetu koji je u stvari ravna ploča kružnog oblika, koju nose četiri slona, a koji opet stoje na leđima džinovske kornjače koja plovi kroz svemir, možete se susresti sa pomalo izvrnutim situacijama u odnosu na one na koje ste navikli, ali to je potpuno u redu, zato što ovaj Pračetov svemir postoji u sasvim drugoj dimenziji Multiverzuma. Često ćete sresti čarobnjake sa Nevidljivog univerziteta, kao i opake Lenkrške veštice, planinske monahe koji krive i kontrolišu vremenske diskontinuitete, vilenjake, ostarele varvare, Smrt lično, retke klačanske slatkiše, kao i borbe između bogova.

Iako sve ovo deluje poprilično detinjasto, za obrazovanije i načitanije osobe, Pračetove knjige su izvor i podsećanje na sva naša znanja i mitove samo kroz uvrnute situacije i istovremeno duboko ulaženje u suštinu stvari događaja koji su vrlo aktuelni u današnje vreme. Tako je njegov roman iz ove serije „Mali bogovi“ u stvari omaž grčkoj filozofskoj tradiciji u kombinaciji sa srednjovekovnom hrišćanskom ideologijom. I zaista, niko na ovoj planeti ne bi bio u stanju da tako majstorski, i tako komično, ali i tako istinito, poveže ove dve teme.

Ukoliko vas interesuje da poniknete u tajne opere i misterioznih ubistava za vas je „Maskarada“, a ako ste ljubitelj rokenrola „Duševna muzika“ je tu da vas na vrlo čudan način prebaci u paralelni univerzum iz posleratnog doba. „Dame i gospoda“ će vas ubediti da su vilenjaci ipak zli i da izmišljeni mit ima snagu da običnu ženu transformiše u heroja nacije, a „Svetlost čudesnog“ će vas detaljnije uputiti u sve radosti turizma u današnje vreme.

Pračetove knjige su pitke, uzbudljive i nadahnjujuće. I bez obzira na to koliki je vaš stepen opšteg obrazovanja pronaći ćete u njegovim delima savršenu literarnost i fenomenalne tokove pripovedanja. I moći ćete sebi da prekratite vreme u prevozu ili čekaonicama, ali i da uz pažljivo skuvanu šolju čaja provedete fantastično veče u dugim zimskim mesecima. Mnoge njegove knjige iz ovog serijala mogu da se iznajme po bibliotekama, tako da praktično čak nećete imati ni izgovor da trenutno nemate novca za kupovinu. Pozajmite samo jednu, bilo koju, jer je nebitan redosled čitanja, i uverićete se posle par minuta da je pred vama u suštini vrhunsko delo vrhunskog pisca sa početka ovog veka.