Deca i književnost

Svesni smo da živimo u tehnološkom dobu kada se deca najviše vezuju za svoje telefone kao suštinske izvore informacija i ostaju uskraćena za kulturno nasleđe i iskustva koja mogu da dožive u pisanim tekstovima kako bi naučila da izbegnu negative situacije i dobiju najbolje u životu imprumut rapid. Čitajući o lošim stvarima i posledicama koje mogu da se izrode iz loših stvari, dete može da nauči iz tuđeg primera šta valja, a šta ne valja raditi u životu. A čitajući o dobrim i kvalitetnim primerima to isto dete će brzo pohvatati kako da se ispravno postavi i izvuče korist i za sebe i za širu zajednicu. Isto tako, učenjem i ponavljanjem bajki i mitova, deca održavaju vezu sa svojim predačkim nasleđem i to kod njih jača svest o pripadnosti svojoj naciji i svojim korenima.

Kako naučiti čitanje

Počinje se suštinski otprilike dve godine od rođenja deteta. U tom periodu je moguće zadržati pažnju na neko kraće vreme i najidealnije vreme je pred spavanje, kada je dete umorno, nahranjeno i okupano i sada spremno da utone u san, ali ne pre no što od vas kao roditelja dobije ljubav i pažnju kako bi se osećalo sigurno u toku noći.

Sjajno je da legnete pored svog deteta da se zagrlite i pravite kao da zajedno čitate. U početku su to one male tvrde slikovnice, vrlo jednostavne za interpretaciju i teške za cepanje, jer i to može da se desi uz malo dete credit fara adeverinta, pa se nemojte previše uzbuđivati oko takvih detalja. Kako uspete da detetu zadržite pažnju na minut ili dva, idealno pet, a to će se sigurno desiti ako je priča interesantna, možete preći na sledeći čitalački nivo.

Prva „ozbiljna“ dečija knjiga za preporuku je uvek „Pačija škola“ Jove Jovanovića Zmaja. Znate i sami da je iza ovog ozbiljnog književnika i lekara, čoveka koji je obeležio našu istoriju i kulturu, ostao i ogroman rad vezan za vaspitanje i obrazovanje najmlađih generacija. „Pačija škola“ obiluje slatkim i kratkim, vrlo melodičnim pesmicama koje deca jako lako uče i samim tim proširuju svoj rečnik. Od Juce i kuce, žabe, pataka, brate i tatinog sata, pa sve do deke i mleka, naučiće mnoga životna pravila, i to potpuno neosetno. Malo kasnije možete im puštati i epizode dečijeg serijala „Neven“, koje mogu da se pronađu online i koje su nekada davno snimane upravo po istoimenom časopisu koji je za decu Zmaj objavljivao u 19. veku.

Iskusni mladi čitalac

Sledeća odlična knjiga baš za malu decu je „Poštovana deco“ Duška Radovića. Ova knjiga je napisana maestralno po zvučnosti reči i pamti se lako kao i „Pačija škola“, pored komičnih pesmica ima i pričice o zaluđenim miševima, iznerviranim patuljicima i preosetljivim zmajevima. I jednom kada je pročitate vraćaćete se ovoj knjizi još hiljadu puta dok je i vi i vaše dete ne naučite napamet.

Od treće do recimo šeste ili sedme godine startosti deteta možete proučavati bajke i mitove sa svih krajeva sveta, a početkom osnovne škole pronađite i neke nove, ali valjane knjige. Jedna od njih je i „Zoe, devojčica sa vrha solitera“ Ane Đokić-Pongrašić, u kojoj se radi o ekipi dece koja žive u jednom od novobeogradskih solitera i njihovoj interakciji sa komšilukom. U kasnijim godinama „Hari Poter“ je uvek dobar izbor, a za njim stiže i Pračetova saga o Disksvetu, koja će deci proširiti vidike i držati ih uvek dobro raspoloženim.