Fizička kultura za najmlađe

Svaki roditelj se u jednom trenutku zapitao kada je i da li je pravo vreme da dete počne da trenira neki sport, i da li je uopšte dete talentovano i valja li ga terati da radi nešto što u suštini ne želi. Ali ove dileme su uslovljene našim modernim načinom života i dešavaju se zato što zaboravljamo osnovne postulate materjalnog sveta. Mi jesmo kreirani da bi se kretali i bilo koji oblik pokretanja je uvek dobrobitan za telo.

Mala deca su u svakoj sekundi preplavljena produkcijom hormona rasta i ovo ih čini stalno razigranim i raspoloženim. Nama odraslima to može da izgleda zamorno, ali je vrlo bitno da shvatimo da ovu nepresušnu dečiju energiju treba da uputimo u dobrom pravcu, inače će se pretvoriti u destrukciju. Setite se samo koliko puta ste mogli da vidite nečije dete kako histeriše ili prosto divlja na javnom mestu, dok roditelj pokušava da primeni sve moguće psihološke pristupe i ubeđivanja, ili na kraju krajeva ne radi ama baš ništa nadajući se da će situacija da se promeni sama od sebe.

Od psiholoških tehnika nema neke valjane pomoći u tim mladim godinama. Potrebno je, ne da gušite tu energiju, već da je usmerite kako bi samo dete jednom kada odraste umelo da se nosi sa živtnim stresovima.

Još dok nije prohodalo, već samo puzi, možete početi da učite svoju bebu raznim igricama sakrivanja ili jurenja po sobi. Malo kasnije kada već hoda, slobodno se igrajte napolju, ali na mekanoj i sigurnoj podlozi, svih onih igrica prevrtanja, skakanja, svega što može da prati sa loptom ili nekim zgodnim pomagalom. Od treće i četvrte godine situacija se drastično menja u korist dečije koordinacije nad sopstvenim telom, pa tada treba da iskoristite sve čari gimnastike koju možete da izvedete zajedno u parku, grupnih igara i takmičenja. Uz ovo uvek dobro dođe i oprezno i od vaše strane kao roditelja, kontrolisano penjanje po drveću ili penjalicama na igralištu.

Negde od pete godine potrebno je da detetu pokažete šta sve postoji u svetu kreativne „zabave“ i u čemu može da učestvuje, a ne samo posmatra, jer je to deci zaista uvek dosadno. Odvedite svoje dete u plesnu školu, na čas baleta, ali ne zaboravite da odete i na čas aikidoa, karatea, atletike, plivanja ili tenisa. Sport nije i ne treba da bude skup, i ukoliko nemate novca ili vremena da samo sedite i čekate da se detetu završi trening, pronađite klub u kome možete da vežbate zajedno ili odvojite par dana u toku sedmice kada ćete u obližnjem parku da vežbate zajedno.

Na ovaj način družićete se vrlo kvalitetno, dete će imate poverenje u vas, a o zdravstvenim dobrobitima za celu porodicu ne treba trošiti ni reči. Borilačke veštine su uvek dobar izbor i za dečake i za devojčice, jer će ih naučiti da dišu pravilno, da se nose sa stresom i da poštuju svoje protivnike. A to su kvaliteti koji će im biti korisni i u kasnijim godinama života. Dečiji sportski timovi, u zavisnosti od specijalizacije, obično rade sa najmlađima od 5 pa sve do 10 ili 12 godina starosti. Nikada nije prekasno da se uključite ili da uključite dete u sportsku aktivnost, ali donja granica zavisi od sposobnosti koordinacije pokreta i sposobnosti da dete prati i ispunjava zahteve instruktora.

Hvala u Meksiko!