Kako prepoznati nasilje

Nasilje u porodici ili u bilo kom drugom odnosu između ljudi se nikada ne pojavljuje iznenada, niti je to pojava koja se desila jednom i više neće. Nemojte se zavaravati, niti samoobmanjivati, jer nasilni odnosi mogu da dovedu do jako teških posledica, čemu smo i svedoci u poslednje vreme.

U suštini, u nasilne odnose ulaze osobe koje su odrastale u nasilnim porodicama ili su zarad ekonomskog stanja morale da trpe mnoge muke. To nisu isključivo žene koje su imale oca nasilnika, a majku koja je trpela, žrtve vrlo često i skriveno mogu da budu i muškarci, samo što se o ovom aspektu, najviše psihološkom, najmanje i govori. Ipak generalno gledano, žene su više izložene fizičkom, a muškarci psihološkom nasilju. I gledano po obrazovnoj ravni, intelektualci više primenjuju mentalne tehnike manipulacije, dok niže obrazovano stanovništvo voli fizički da se razračunava.

Faze razvoja nasilja

Zaista su retke situacije u kojima mladić vaših snova koji je bio idealan, pažljiv i romantičan u vezi, posle venčanja iznebuha počinje da vas tuče. Ovo nije nemoguće, ali je vrlo neuobičajeno. Ono po čemu se generalizuju nasilnici su faze koje primenjuju. Na samom početku budućni nasilnik ispoljiće ljubomoru. Ovo nije ona slatka mala muška ljubomora, kada vaš partner želi da se uveri da pripadate samo njemu, već patološka priča. On će malo po malo počinjati da kontroliše svaki vaš korak, malo kasnije zabranjivaće vam da se viđate čak i sa rodbinom i prijateljicama, i na taj način će vam suziti krug kretanja. Sledeća faza je novac. U slučaju da zarađujete manje od njega postaćete predmet podsmeha zbog svog „siromaštva“ i u specijalnim ili prazničnim danima nećete moći da se nadate da ćete dobiti makar mali simbolični poklon, jer to, prosto, ne zaslužujete. U slučaju da zarađujete više od njega, pokušaće da vam uvrti u glavu osećanje krivice i istim tim osećanjem izvlačiće vam novac bez pardona.

Put bez povratka

Sledećih nekoliko faza počinju da se stapaju, kako psihološka manipulacija napreduje dalje. Bićete bombardovani osećanjem krivice šta god i kako god da uradite, a odmah za njim u srce će vam biti usađen strah. Jer, vi kao neposobna osoba možete biti i kažnjeni time što će vas nasilnik ostaviti. Ova pretnja u situaciji kada više nemate podršku porodice i prijatelja, jer ste morali da se udaljite od njih, pa vam je zatim sistematski uništavano samopouzdanje, izaziva jezu kod žrtve i ona je tada spremna za sledeće korake psihološkog maltretiranja.

I dok se u žrtvinom srcu i glavi smenjuju bezumni strahovi pomešani sa krivicom za koju joj nikada nije jasno zašto i odakle je došla, počinje direktno ponižavanje ličnosti, za kojima vrlo brzo sleduje pretnja fizičkom silom, a zatim i realno fizičko iživljavanje. Ova poslednja faza može da se okonča i kao teško krivično delo posle kog prijatelji i rodbina počnu da razmišljaju da li su ikako mogli da spreče ovakav ishod. Ali tada jeste prekasno.

Da sebe ili nekog bliskog ne bi doveli u ovu situaciju najbolje je prvo decu vaspitavati da rastu slobodna, samouverena, ali i oprezna. Tako će jednog dana na vreme moći da osete da li je neka njihova ljubavna ili prijateljska veza zdrava ili ne. A u slučaju da sumnjate da neko u vašoj blizini možda upravo preživljava faze ove vrste psihičke manipulacije najbolje je da tu osobu pokušate da vratite u zaštitni krug zajednice i tako je izvučete iz teške situacije u kojoj se nalazi, dok je još uvek vreme.