Plesom se zaista stiže do zvezda

Verovatno ste često imali priliku da gledate plesne parove u toku takmičenja i da se divite njihovoj koreografiji i kostimima. I sigurno ste pomislili da je taj vrhunski oblik ovog sporta nešto što vi lično teško da možete da dostignete. Ali ste pri tom zaboravili i najvažnije socijalne aspekte zbog kojih je ples i nastao u samu zoru čovečanstva.

Plesom se izražavaju osećanja slavlja, frustracije ili straha. I na samom početku pored ritualne svrhe zajedništva u plemenu ples je služio i za odabir idealnog životnog partnera. U ona stara vremena muškarci nisu imali pravo tek tako da priđu ženama i počnu romansu. Žene su pripadale svojim očevima i porodicama, i jedini način da im budete bliže bio je samo u trenucima dozvoljenih proslava. Tako su muškarac i žena imali pravo da kratko razgovaraju i da se zajedno kreću. A od same procene tog zajedničkog kretanja zavisila je i njihova budućnost kao para.

Muškarac, žena i suština njihovog odnosa

Muškarac u plesu vodi i on se uobičajeno kreće unapred dok planira sledeće korake i ima pregled nad celom teritorijom, u ovom slučaju – plesnom dvoranom. On ne samo da mora da razmišlja unapred da li će partnerki biti udobno u njegovom naručju, već mora da osmisli i budućnost kreirajući koreografiju tako da njoj bude zabavno i interesantno, i pri tom mora da kontroliše i sva kretanja oko sebe da ne bi došlo do sudaranja i nezgodnih situacija.

Za to vreme žena mora da pokaže da je sposobna da prati u ritmu svog partnera, da ga zabavi ili zainteresuje i da mu potpuno veruje, jer se ona kreće unazad i ne zna šta se dešava iza njenih leđa. Po istim ovim principima, a koji su utemeljeni u hormonalnim razlikama između mužjaka i ženke, funkcioniše i život. U tih nekoliko minuta koliko traje muzika vi možete potpuno sigurno da procenite da li bi mogli da živite sa nekim u braku i da zajedno napredujete uz zabavljanje ili nerviranje. Ako procenite da kao par niste sposobni da odigrate jedan ples kako treba, ništa loše se neće desiti. Prosto ćete se zahvaliti jedno drugom i otići da plešete sa drugim partnerima.

Socijalne dobrobiti plesa

Izbor idealnog životnog partnera je zato osnova svih plesova koji se igraju u dvoje, ali pored toga samo bavljenje ovim sportom doneće još neke vrlo važne dobrobiti. Prvo, proširićete krug svojih prijatelja sasvim sigurno, takođe i usput postaćete sigurniji u svoj nastup, način ophođenja i celokupno kretanje. Sa tim u vezi interesantno je spomenuti da najbolji borilački instruktori uvek jesu i najbolji plesači, zato što je kretanje osnova svake uspešne borbe. O tome se čak govori i u drevnom indijskom spevu Mahabharata u kome je Arđuna lično, kao najveći borac svih vremena, jedno vreme proveo kao instruktor plesa učeći dvorske dame da igraju.

Za žene sa druge strane, ples automatski dovodi do bolje forme i držanja tela, kondicija se stiče neosetno, ali uz sve to, žene disciplinovano vode računa i o svom izgledu, i zbog toga su uvek doterane i pažljivo obučene.

Sve ovo trebalo bi da vas uputi da makar pokušate i naučite osnovne korake standardnih i latino plesova, jer od socijalnih kontakata na plesnom podijumu može da zavisi i vaša poslovna karijera, kao i dalje napredovanje u životu.