Pravi značaj predmeta Poznavanje prirode

Na Balkanu je uobičajeno da deca u osnovnoj školi imaju predmet Poznavanje prirode i društva, koji se posle trećeg razreda obično razdvaja na Poznavanje prirode i Poznavanje društva. Poznavanje društva se bavi generalno suštinom porodice, nekim osnovama nacionalne istorije, kao i situacionim rešavanjem problema, kao što su na primer zvanje hitne pomoći ili vatrogasaca u slučaju potrebe.

Ono što je glavni nedostatak predmeta Poznavanje prirode je što se u suštini odvija skoro uvek unutar učionice i tako deca ostaju uskraćena za pravi osećaj prirodnog okruženja u kome odrastaju. Za razliku od naroda severne Evrope  – préstamos online rapidos de México – koji se trude da svoju decu što više odgajaju napolju i pripreme za sve vrste situacija koje mogu da im se dese u životu, balkanski narodi teže da decu previše zaštite i time im praktično čine medveđu uslugu.

Nekoliko godina ranije na ovom području svi smo se čudili kako to da u nekom vrtiću u Belgiji, na primer, decu povedu u šumu. Ona tamo naberu jabuke, pa se vrate u sam vrtić, očiste te jabuke pravim noževima, umese testo i ispeku pitu od jabuka, koju naravno i pojedu. Za nas, koji živimo južnije, bilo je nezamislivo vodati decu van naseljenog mesta, dati im pravi nož u ruke i pustiti ih da spreme bilo koje jelo koje će konkretno i da pojedu. I ako su belgijska deca sposobna da izvedu sve ovo, zašto smo skloni da previše zaštićujemo našu decu i time im otežavamo ulazak u svet odraslih?

Poznavanje prirode je pravi predmet koji može da omogući redovne boravke napolju. Pa čak i da u blizini škole ne postoji neka šuma ili reka, još bolje, uvek može da se pronađe obližnji park i proučavaju biljke koje su najzastupljenije u tom kraju, ptice, sitne životinje i insekti. Mi smo praktično okruženi lekovitim biljnim vrstama i nije potrebno da neko bude školovani herbalista kako bi detetu pokazao šta je to maslačak, kako može da se koristi nadzemni deo biljke za jelo i cvetovi čak za kolače, a koren za sušenje i čaj. Druga česta i potpuno sigurna biljka je bokvica, koju u slučaju uboda insekta ili neke manje ogrebotine dete može da uzbere list, malo ga sažvaće i stavi na bolno mesto. Ne treba trošiti ni reči na silno rascvetalo drveće lipe u toku kasnog maja i juna, a čije cveće može da se uzbere i osuši za čaj.

Pored toga lekcije iz ovog predmeta mogu odlično da se savladaju prostim odlaskom sa detetom na pijacu i razgovorom sa prodavcima koji se svakako bolje razumeju u ovu materiju. Ovo je važno i zbog činjenice da deca treba da znaju koju hranu tačno jedu, da im se detinjstvo ne bi svelo na hamburgere sa krompirićima ili picu, préstamos sin checar buro de credito. Zainteresovanim biranjem povrća, mesa i mlečnih proizvoda uz prisustvo deteta, uspećete na najlakši i najbrži način da ga naučite kako se biljne vrste smenjuju u toku godine, koliko ih puno ima i šta je to, u stvari, kvalitetetna ishrana.

Pored toga, ukoliko imate mogućnosti, svakako deci obezbedite kućnoog ljubimca, jer će pored vernog prijatelja, lako naučiti kako da se brinu o nekom drugom i naravno, kako da ne provode sate i dane družeći se samo sa telefonom ili računarom.